Do prvých ročníkov stredných škôl v PSK nastúpi menej žiakov

29.08.2013 Prešov

Prešov 28. augusta (TASR) - Počet žiakov, ktorí nastúpia do prvých ročníkov stredných škôl v novom školskom roku, bude v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) nižší ako v školskom roku 2012/2013. Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja by mali 2. septembra otvoriť 142 tried. Krajský parlament zároveň prijal všeobecne záväzné nariadenie, ktoré reguluje počty tried na všetkých stredných školách v kraji v školskom roku 2014/2015.
„Prinesie to to, že na základe analýzy stavu školstva v PSK sú zapracované úlohy, ktoré ministerstvo kladie na odborné školstvo. Toto sme zohľadnili a verím, že v najbližších rokoch sa stredné odborné školstvo bude vyvíjať tým správnym smerom. Predpokladám, že v budúcom školskom roku sa bude počet žiakov pohybovať okolo 37.000, nastúpiť by malo okolo 4000 prvákov. Bude to znamenať pokles,“ informoval vedúci Odboru školstva PSK Karol Lacko.
Podľa Lacka sa o počte tried v jednotlivých školách rozhodovalo na základe kritérií. Napríklad, aká je úspešná škola v rôznych súťažiach, koľko žiakov sa hlásilo v poslednom období, aké je materiálno-technické vybavenie školy, aké je personálne vybavenie školy a iné. Námietky podala len Stredná priemyselná škola v Snine, kde v jednom prípade námietke vyhoveli a v jednom nie.
Lacko poznamenal, že záujem sa znížil aj o Hotelovú akadémiu v Prešove, ktorá zároveň požiadala o vyradenie svojho internátu, ktorý je súčasťou školy, zo siete školských zariadení. Žiaci budú ubytovaní na internátoch iných stredných škôl - na Volgogradskej alebo na Kollárovej ulici.
 

Vyberte región

mark